Kyselinotvorné potraviny.
Alkohol, cukr, cigarety, stres.
Ančovičky, avokádo, bílé víno, brambůrky, broskve v plechovce, čočka, čokoláda, divoké prase, eidam, ementál(45%), hovězí pečeně, hranolky, husa, játra, kapr, karbanátek, klobása, kokos, krev, krocan, langusta, ledvinky, limonády, losos, majonéza, makrela, maso, mušle, nugát, ovarové koleno, perník, pivo, polévková kostka, sardinky, krokety, sůl, tavený sýr, třtinový cukr, tučné maso vepřové, tuňák, salám, zajíc, černý čaj….
Zásadotvorné a neutrální potraviny.
Ananas, artyčoky, bambusové klíčky, banány, borůvky, brambory, brokolice, broskve, bryndza, sýry (30%), bylinkové čaje, celer, celozrnné pečivo, cibule, citrony, cuketa, cukrová kukuřice, zelený čaj, černý kořen, černý rybíz, červená řepa, červené zelí, česnek, droždí, dýně, fazole, fenykl, grahamový chléb, hlávkové zelí, grapefruitový džus, jablka, jáhly, jahody, kapusta, kdoule, kedlubny, kondenzované mléko, kopr, kroupy, krupice, krůtí maso, kukuřice, květák, kyselá smetana, kynuté těsto, kysané zelí, lanýž, ledový salát, lněná semínky, maliny, margarin, máslo, meloun, meruňky, voda neperlivá, mirabelky, mléko1,-3%, mrkev, nektarinky, okurky, okurky v nálevu, ořechy, ostružiny, petržel, platýz, podmáslí, polévková zelenina, pomeranče, pomerančový džus, pórek, rajčata, růžičková kapusta, rýže, ředkev, řeřicha, slepice, slunečnicový olej, telecí maso libové, třešně, tvaroh, žitná mouka, žitný chléb